dobrodosli
o karnevalu
tradicija
program
foto galerija
arhiva
suveniri
prijava
organizator
sponzori
 
tradicija

Od osnivanja moderne banje u Vrnjcima koje se vezuje za 1868. godinu vrnjčani su pridavali veliki značaj balovima, maskenbalima, kermesima...Ovaj duh se zadržao i do današnjih dana.
Datum osnivanja (14. jul) prve turističke organizacije na balkanu (Osnovatelno fundatorsko društvo kiselo vruće vode u Vrnjcima) uzet je kao povod da se danas ustanovi manifestacija pod nazivom „Vrnjački Karneval“. Karnevalska dešavanja su raspoređena u nedelji koja je vezana za ovaj datum.

KERMESI
kermes


...Najveličanstveniji kermesi priređivani su na velikoj terasi modernog banjskog kupatila. Za organizaciju kermesa bila je zainteresovana cela Banja, svi njeni žitelji, pa i žitelji okolnih sela, koji su imali svoj udeo u kermesnom slavlju. Za kermes su pozivani gosti iz drugih mesta, a Banja je na dan kermesa bila uglađena, besprekorno čista i sva u svečanom ruhu. Cveća je bilo na svakom koraku, a muzika je dva puta dnevno u paradnom maršu prolazila kroz banjske ulice. Terase kupatila su bile okićene mnogobrojnim lampionima i ukrasnim sijalicama, a pirotehničari su užurbano vršili poslednje pripreme za nezaboravni vatromet. Kermes je počinjao oko devet sati uveče, otvarao ga je prigodnim rečima predsednik neke dobrotvorne organizacije, u čiju korist je odlazio celokupan prihod, a zatim su nastupali glumci, pevači i umetnici. Vrnjačke žene su za to veče pripremale bezbroj torti, prosto su se utrkivale koja će lepšu tortu da umesi. Kolači su deljeni besplatno, bio je to dar Vrnjčana gostima, a piće i druge đakonije su služili ugostitelji. Kroz igru, razne atrakcije, izbor lepotica i druge nagrade odvijala se najlepša i najromantičnija Vrnjačka letnja noć...

„Priče iz banjske prošlosti“ – Branko Radosavljević

kermes
MASKENBALI
maskenbal

Osim kermesa i drugih zabava maskenbali su svakako bili najposećenija dešavanja tog doba. '50-ih i '60-ih godina prošlog veka hoteli "Sloboda","Zvezda" i"ROPS" su bili organizatori ovih dešavanja tokom kojih su proglašavane najbolje maske.
'80-ih tu ulogu je preuzeo kafe "Lipa" i uz par organizovanih maskenbala nastavio tradiciju maskenbala u Vrnjačkoj Banji.
'90-ih su maskenbali organizovani u kafeu "Elegant Drašković" uz brojne performanse, škole glume, muzičke radionice...
2002. godina predstavlja prvu godinu organizovanja maskenbala u kafeu "Savka" i od tada se tradicionalno svake godine nastavljaju dešavanja ove vrste.
maskenbal
KARNEVAL
karneval

Po priči starih Vrnjčana početkom '60-ih godina Vrnjačka Banja postaje karnevalski grad. Tokom narednih godina organizovano je nekoliko karnevalskih povorki, ali na žalost ova manifestacija ubrzo počinje da gubi na značaju i polako odlazi u zaborav, sve do trenutka kada Turističko sportski centar "Vrnjačka Banja" preuzima inicijativu i osniva "Međunarodni Vrnjački Karneval".
Prvi "Međunarodni Vrnjački karneval" održan je u periodu od 12.07. do 17.07.2005. godine i objedinio je preko 40 različitih zabavnih, kulturnih i sportskih manifestacija. Centralno dešavanje Vrnjačkog karnevala, je velika MEĐUNARODNA KARNEVALSKA POVORKA, koja je 2005. godine okupila 34 karnevalske grupe iz zemlje i inostranstva. Karnevalska povorka je brojala preko 1.500 učesnika. Već tokom drugog karnevala formira se i dečija karnevalska povorka, a Vrnjački Karneval postaje član Federacije evropskih karnevalskih gradova (FECC). Vrnjački Karneval zauzima značajno mesto u kalendaru svetskih karnevalskih dešavanja.
Copyright © by TO Vrnjačka Banja
Tradicija Tradicija Tradicija Tradicija Tradicija Tradicija Tradicija Tradicija Tradicija Tradicija