12.07.2006. . ENGLISH .

.Tema dana
.Zabava

.Srbija

.Slobodno vreme
.Ukrštenica
.Arhiva


 


U najpoznatijoj banji Srbije započela karnevalska nedelja

Ulice Vrnjačke Banje nalik na pariske trgove

VRNJAČKA BANJA - Na promenadi u Vrnjačkoj Banji, preksinoć je otpočelo karnevalsko slavlje koje će trajati sve do subote. Za razliku od prvog, prošlogodišnjeg, kada su posetioci već prve večeri videli defile karnevalskih učesnika, ovog puta najatraktiviniji deo manifestacije ostavljen je za subotu, poslednji dan kada će se među banjskim kariokama naći i karnevalske trupe iz Makedonije, Italije, Rumunije, Bugarske, Hrvatske, Ekvadora i Kube.

Promenada kod Spomenika vrapcu, zaštitnom znaku Vrnjačke Banje, preksinoć je podsećala na pariske trgove, na kojima kostimirani umetnici zabavljaju prolaznike. Pojedinačnim nastupima klovna Arsa sa Marsa, žonglera, gutača vatre, ali i malene šapčanke Nede Maše, koja je sa šest godina nedavno osvojila treće mesto u šou densu na svetskom prvenstvu, nagoveštena su, kako reče Goran Atanasković, mendžer karnevala, buduća događanja najvećeg šareniša u Evropi.

- Eto, nekako sporo idemo u tu Evropu, pa smo mi iz najpoznatije banje u Srbiji odlučili da taj put ubrzamo na najveseliji način. Neka ovaj karneval bude naš doprinos tome - kazao je Atanasković.

Dok se narod okupljao oko bine kod vrapca, u 20 sati, banjski zvaničnici i kostimirani glumci su objavili početak karnevala. Zatim je kubanska gupa „Song Kuba song“ muzikom naterala na đuskanje i mlado i staro. Usledila je pozorišna predstava „Mušica“, posle koje se veselje nastavilo do duboko u noć.

Od Vrnjčana smo čuli da ih koliko sutra ujutro čeka veliki posao, sve do subote. Baš kao i u Riju, skoro iz svake kuće, po neka vesela karnevalska maska će učestvovati u defileu. Kao i prošle godine, ovi provereno dobri domaćini će svojeručnom izradom kostima, još jednom pokazati da im ništa nije teško kada je u pitanju dobar provod njihovih gostiju.

D. Marković


Pomoć Evrope nalazištu kod Lebana

„Caričin grad“ bez korova

LESKOVAC - Novcem dobijenim od Evropske unije od 126,5 hiljada evra proletos je ceo lokalitet Caričin grad površine deset hektara očišćen od višedecenijskog korova čime je olakšan posao osmočlane grupe domaćih i arheologa iz Francuske i Nemačke. To je jedna od najvećih donacija koju je ova organizacija odobrila za takve vrste projekta

Arheološki lokalitet „Justinijana Prima“ iz šestog veka nove ere u blizini Lebana, u narodu je poznat kao Caričin grad, zbog uverenja da ga je u blizini rodnog mesta podigao rimski imeprator Justinijan Prvi.

Iskopavanja ovog duhovnog i administrativnog centra nekadašnje Ilirike obavljaju se sa prekidima od 1912. godine, a poslednje dve godine arheolozi rade na otkrivanju kule u Donjem gradu.

- Ovaj lokalitet sa Akropoljem, Donjim i Gornjim gradom, trostrukim visokim bedemima, devet crkava i isto toliko podnih mozaika i vodovodom sa akvaduktom, jednistven je arheološki lokalitet u svetu, zato što su tu akumulirana sva arhitektonska znanja kasnog antičkog sveta. Lokalitet sve više dobija na značaju, možda jer smo poslednjih godina održali nekoliko velikih prezentacija u zemlji i inostranstvu. Francuska vlada od sedamdesetih godina finansira veći deo troškova iskopavanja, a finansijka podrška resornog ministarstva povećava se iz godine u godinu - objašnjava dugogodišnji šef istraživačkog tima Vujadin Ivanišević sa Arheološkog instituta u Beogradu.

Sa ovog lokaliteta samo su tri mozaika u celosti očuvana. Mozaici u krstionici na Akropolju i u termama van grada su konzervirani i pokriveni peskom, dok najveći mozaik u Caričinom gradu i najveći u Srbiji - u episkopskoj bazilici sa transeptom, propada jer nema novca za njegovu konzervaciju.

- Ovaj mozaik ubrzano propada, ali gajimo nadu da će biti sačuvan jer su se ove godine po prvi put uključile sve nadležne institucije kako bi pronašle novac za njegovu konzervaciju - kaže direktor Narodnog muzeja u Leskovcu Veroljub Trajković.

Milica Ivanović

Krivično protiv saradnika Srbe Ilića

„Srbijaturist“ oštećen za 3,5 miliona

Protiv Ljubodraga Nikolića, direktora „Srbijaturista“ i Nebojše Stojanovića, finansijskog direktora te firme, čelnici Samostalnog sindikata, Nezavisnosti i ASNS- a u preduzeću, podneli su krivične prijave Opštinskom tužilaštvu u Nišu, zbog prekoračenja ovlašćenja u privredi.

- Smatramo ih odgovornim što su tri dana posle raskida ugovora Agencije sa Srbom Ilićem, sa računa „Srbijaturista“ u „Vojvođanskoj banci“ prebacili oko 3,5 miliona dinara beogradskoj firmi EIEL, koja je glavni izvođač radova na rekonstrukciji hotela „Niš“ - kaže Tomislav Milanović, predstavnik Samostalnog sindikata u „Srbijaturistu“.

Sindikalci zameraju bivšem rukovodstvu „Srbijaturista“ što su raspolagali novcem firme posle 30. juna, kada je raskinut ugovor Agencije i Ilića, većinskog vlasnika 70 odsto kapitala preduzeća.

Reč je o isplaćivanju za započete radove na objektu u centru grada, koji je posle rekostrukcije trebalo da bude, prema najavama rukovodstva, deo svetski poznatog lanca hotela „Holidej in“.

- Dužni smo firmi EIEL i ovim plaćanjem samo smo ispunjavali svoje obaveze. Reč je o novcu koji se sukcesivno prebacuje izvođačima radova i tu nema ničeg spornog. Uostalom, to nisu pare „Srbijaturista“, već većinskog vlasnika Ilića - kaže Ljubodrag Nikolić, direktor „Srbijaturista“.

Oko 250 radnika „Srbijaturista“ je posle više od pola godine i dalje formalno u štrajku, koji će prekinuti, kako kažu, kada bude postavljen takozvani privremeni zastupnik kapitala, što se očekuje do kraja meseca.

Prema Milanovićevim rečima, prvi čovek „Srbijaturista“ trebalo bi da bude postavljen iz redova akcionara firme, lokalne samouprave ili Akcijskog fonda. A u očekivanju dolaska zastupnika, ali i gostiju predstojećih Filmskih susreta radnici čiste i „lickaju“ hotel „Ambasador“.

Oliver Milijić

 

U halama nekad uglednog valjevskog preduzeća zapatile se zmije i lisice.

Novinari RTK štrajkuju.

Otvoren Zoolološki vrt u Jagodini.

U najpoznatijoj banji Srbije započela karnevalska nedelja.

Pomoć Evrope nalazištu kod Lebana - „Caričin grad“ bez korova.

NIŠ
Krivično protiv saradnika Srbe Ilića - „Srbijaturist“ oštećen za 3,5 miliona.