GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda 12. 7. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 

Letnje "ludorije" u Vrnjačkoj Banji podsetile na svetske festivalske zabave

Bogu hvala, eto nama karnevala

"Vrnjački karneval" počeo nastupom mažoretkinja, plesača, "vatrenih žena", kubanskom muzikom, žurkom na Mostu ljubavi...

VRNJAČKA BANJA - Simboličnom predajom ključeva grada Rodoljubu Džamiću, predsedniku opštine, U Vrnjačkoj Banji, preksinoć, počeo je "Vrnjački karneval", manifestacija koja se u našem najpoznatijem odmaralištu održava po drugi put i već se nalazi u "kartografiji" svetskih karnevalskih zabava. Za desetak dana trajanja, karneval će okupiti na hiljade učesnika iz ovog dela Srbije, a prva noć je protekla u znaku mažoretkinja, domaćih i inostranih plesnih grupa i kubanske grupe "Son Kuba son".

"Bogu hvala, evo nama karnevala", uzviknuo je pajac Arsa, koji je, inače, "pao s Marsa", i tim usklikom započeo je "Vrnjački karneval". Mažoretkinje, praćene duvačkim orkestrima iz Kraljeva, prošetale su "promenadom", od hotela "Zvezda" do platoa Gradske biblioteke. Zatim su glumci, u preobučeni u generala Jovana Belimarkovića i sreskog načelnika Pavla Mutavdžića, najpoznatijih Vrnjčana iz 18. veka, kada je ovde započeto organizovano bavljenje turizmom, predali ključeve grada čelniku vrnjačke opštine.

- Srećan sam što mogu da otvorim ovu manifestaciju koja pokazuje ozbiljnu nameru da banju učinimo što zanimnjivijom za goste. Ovaj ključ simbolizuje i trenutak u kojem se nalazimo. Biće nam potrebni pravi ključevi da otvorimo mnoga za nas zatvorena vrata i omogućimo Srbiji prosperitet i ulogu koju je nekada imala u Evropi i svetu - rekao je Džamić.

SVET U VRNJCIMA

Vrnjački karneval će, saopštavaju organizatori, okupiti oko dve i po hiljade učesnika, uglavnom domaćih plesača, ali svoje dolaske u Vrnjce najavile su trupe iz Indonezije, Italije, Rumunije, Bugarske, Slovenije, Grčke... Otvaranju su prisustvovali mnogi "viđeni" gosti, među kojima su bili predstavnici indonežanske ambasade u Beogradu.

Na binu, postavljenu kraj čuvenog vrnjačkog "Vrapca", popeli su se mnogi učesnici, izvođači atraktivnih plesova, a najviše aplauza izmamila je šestogodišnja Vrnjčanka Neda Maša, jedna od najuspešnijih dens-plesačica u svetu.

- Osvojila sam prošle godine treće mesto u svetskom takmičenju dens-plesanja. Nije mi prvi put da nastupam pred ovoliko ljudi, ali imala sam malo strahića - rekla je zadihana Neda, posle nastupa na "promenadi".

Pažnju mnogobrojnih Vrnjčana i gostiju privukla je i igračica iz Indonezije, koja je, njišući kukovima, izvela narodnu igru sa ostrva Java, a na scenu su, posle nje, izašle "vatrene žene", koje su plesale, držeći u rukama rekvizite sa otvorenim plamenom.

Nastup kubanske vokalne grupe "Son Kuba son" započeo je s malim zakašnjenjem, jer Kubanaca nije bilo iza bine. "Momci iz Kube neka se ne gube", pokušavao je pajac Arsa, domaćin Karnevala da dozove crnopute muzičare i oni su se, posle nekoliko minuta potrage, pojavili na sceni. NJihov nastup remetili su nestanci struje, ali Vrnjčani su, ipak, sa ovog koncerta otišli zadovoljni.

- Prisustvovali smo mnogim karnevalima. U našoj zemlji svaki dan je karneval i možemo reći da je ovaj vaš veoma zanimljiv. Fali mu malo više golišavih žena - rekli su momci iz Kube.

Pred ponoć počela je "žurka" na vrnjačkom Mostu ljubavi. Decenijama već mlade Vrnjčanke na ovom mostu "zaključavaju" srca svojih mladića. Na katancima zapisuju njihova imena, zaključaju ih na ogradi mosta, a ključeve bacaju u reku. Juče izjutra, sa ograde mosta visili su nizovi katanca. A ključeve je odnela reka...

Tekst i foto: Miloš Milišić


vesti po rubrikama

^Zapadna Srbija

Letnje "ludorije" u Vrnjačkoj Banji podsetile na svetske festivalske zabave
Stolar iz Pranjana rekorder po decenijskim suđenjima
Sindikat "Kolubara" pisao generalnom direktoru EPS-a
Gužvi došao kraj, počinje izgradnja mosta preko Ibra
U Gradskoj biblioteci "Vladimir Petković Dis" u Čačku predstavljena nova knjiga
   
 


     


FastCounter by LinkExchange