GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 17. 7. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 

U najpoznatijem srpskom banjskom letovalištu završena tradicionalna smotra

Na promenadi kao na karnevalu u Riju

Brojnim učesnicima iz Srbije, pridružile se plesne trupe iz Ekvadora, Bugarske, Rumunije, Italije, Makedonije, Francuske...

VRNJAČKA BANJA - Dugotrajnim vatrometom završen je preksinoć "Vrnjački karneval". U naše najpoznatije letovalište slivale su se, tokom dana, kolone automobila iz okolnih gradova, pa se procenjuje da je završnoj fešti prisustvovalo više desetina hiljada ljudi. Na mukama su bili vlasnici fotoaparata i digitalnih kamera jer su vrnjačke trafike vrlo brzo ostale bez alkalnih baterija. Čuveno vrnjačko šetalište, popularna promenada, bila je zakrčena brojnim znatiželjnicima koji su želeli da vide atraktivne plesne trupe.

Prema procenama organizatora, u završnoj fešti, koja je povremeno podsećala na čuveni karneval u Rio De Žaneiru, učestvovalo je preko dve hiljade plesača. Oni su u Vrnjce došli iz Kraljeva, Kragujevca, Smedereva, Zrenjanina, a na posebnu pažnju publike nailazile su plesne trupa iz Italije, Bugarske, Ekvadora, Francuske, Makedonije, Rumunije...

Najviše aplauza "zaradili su" žongleri i pajaci iz Pariza koji su pravili kalambur duž čitave "promenade", uključujući u svoj program i vrnjačku publiku.

DOGAĐAJ SEZONE

Nekoliko sati pre početka završnog plesa, Rodoljub Džamić, predsednik vrnjačke opštine, napravio je prijem u hotelu "Aleksandar" za učesnike i najtoplije im se zahvalio na dolasku u Vrnjce.
- Iako Karneval održavamo tek drugi put, on je već svrstan uz najveće svetske manifestacije ovog tipa. Uz novosadski "Egzit" i Sabor trubača u Guči, naš Karneval je zvanično proglašen turističkim događajem od izuzetnog značaja za Srbiju. Trudićemo se da ga i dalje unapređujemo i podignemo na još veći nivo - rekao je Džamić.

- Ova trupa je sastavljena od studenata završnih godina pariskih fakulteta. Zaljubljeni smo u artizam, pa smo pohađali kurseve najčuvenijih francuskih artista i žonglera. Divna je atmosfera u Vrnjačkoj Banji i Srbiji. Srbi umeju da se smeju, a to je za nas najvažnije - rekao nam je pajac Žan Distol, dok je duž čitave "promenade" pozirao fotoreporterima i fotografisao se sa vrnjačkim mališanima.

Na buru smeha naišla je tačka "Ribolovci" iz sela Ruđinaca kod Vrnjačke Banje. Sirene su predvodile kolonu, mladići su "pecali" po "promenadi", a na začelju kolone, u improvizovanom zatvoru, nalazile su se "ribokradice".
- U aps, nego šta. Kuj vas, bre, tero da bijete ribu sas struju. Na pecanje se ide sas glistu, a ne sas dinamit. Dupe će vam se potprišti od batine - drao se "čuvar zatvora".

"Venecijanke" su izmamile uzdahe mnogih muškaraca, a "najvatrenija" je bila Sandra Kostevska iz Strumice, koja je duž čitavog šetališta, kao brazilske igračice sambe, "ludo plesala".
Vrnjačkom Banjom prošetali su se "Afrikanci", "ljudožderi", "isterivači duhova"... Sve se odvijalo u zanosnom ritmu, na dve velike scene, kod čuvenog vrnjačkog Vrapca i na platou kod Gradske biblioteke. Plesni ritam povremeno je kvarila preglasna muzika iz okolnih kafića.

Nakon završetka karnevalske fešte, gosti i domaćini su do duboko u noć slavili u brojnim vrnjačkim ugostiteljskim objektima.

Tekst i foto: Miloš Milišić


vesti po rubrikama

^Zapadna Srbija

U najpoznatijem srpskom banjskom letovalištu završena tradicionalna smotra
Svi bi da obuku bele mantile, bravari uopšte nisu u modi
Bošnjačko nacionalno veće traži očuvanje kulturne baštine
CESID u Čačku organizovao okrugli sto o lokalnoj samoupravi
Drugi krug izbora za predsednika užičke opštine
Koalicioni partneri u SO Kraljevo sve udaljeniji
   
 


     


FastCounter by LinkExchange