KURIR
petak
3. novembar 106.
KURIR - Jedini pravi tabloid u Srbiji...                 KURIR - Jedini pravi tabloid u Srbiji....  

 

 . home

 . arhiva

 . redakcija

 . kontakt

 . pišite nam

 . marketing

 


13. jul 2006.

KARNEVAL U BANJI

Vrnjački karneval započeo nastupom mažoretkinja, plesača, "vatrenih žena", kubanskom muzikom, žurkom na Mostu ljubavi...

VRNJAČKA BANJA - Simboličnom predajom ključeva grada Rodoljubu Džamiću, predsedniku opštine, u Vrnjačkoj Banji je započeo Vrnjački karneval, manifestacija koja se u našem najpoznatijem odmaralištu održava po drugi put i već se nalazi u na kartama svetskih karnevalskih zabava. Za desetak dana trajanja, u Banju će doći hiljade učesnika iz ovog dela Srbije.

- Bogu hvala, evo nama karnevala - uzviknuo je pajac Arsa, koji je inače "pao s Marsa", i tim usklikom započeo je Vrnjački karneval. Mažoretkinje, praćene duvačkim orkestrima iz Kraljeva, prošetale su promenadom od hotela "Zvezda" do platoa Gradske biblioteke. Onda su glumci, koji su igrali generala Jovana Belimarkovića i sreskog načelnika Pavla Mutavdžića, najpoznatije Vrnjčane iz 18. veka, kada se, inače, ovde započelo sa organizovanim turizmom, predali ključeve grada Rodoljubu Džamiću, čelniku vrnjačke opštine.

- Srećan sam što mogu da otvorim ovu manifestaciju, koja pokazuje našu ozbiljnu nameru da Banju učinimo što zanimljivijom za goste. Ovaj ključ simbolizuje i trenutak u kojem se nalazimo. Biće nam potrebni pravi ključevi da otvorimo mnoga za nas zatvorena vrata i omogućimo Srbiji prosperitet i ulogu koju je nekada imala u Evropi i svetu - rekao je Džamić.

Na binu postavljenu kraj čuvenog vrnjačkog "Vrapca" popeli su se mnogi učesnici, izvođači atraktivnih plesova, a najviše aplauza izmamila je šestogodišnja Vrnjčanka Neda Maša, jedna od najuspešnijih dens plesačica u svetu.
- Osvojila sam prošle godine treće mesto u svetskom takmičenju dens plesanja. Nije mi prvi put da nastupam pred ovoliko ljudi, ali imala sam malo strahića - rekla nam je uzdihana Neda, posle nastupa na "promenadi".

Karneval ko Egzit

Iako se održava tek drugi put, Vrnjački karneval je već proglašen manifestacijom od izuzetnog značaja. Na tom spisku nalaze se još samo novosadski Egzit i Sabor trubača u Guči.

Pažnju brojnih Vrnjčana i gostiju privukla je i igračica iz Indonezije, koja je njišući kukovima izvela narodnu igru sa ostrva Java, a na scenu su nakon ovoga izašle "vatrene žene", koje su plesale držeći u rukama rekvizite sa otvorenim plamenom. Nastup kubanske vokalne grupe Son Kuba son započeo je s malim zakašnjenjem, jer Kubanaca nije bilo iza bine.

"Momci iz Kube neka se ne gube", pokušavao je pajac Arsa, domaćin Karnevala da dozove crnopute muzičare i oni su se, nakon nekoliko minuta potrage, pojavili na sceni. Njihov nastup remetili su nestanci struje, ali Vrnjčani su, ipak, sa ovog koncerta otišli zadovoljni.
- Prisustvovali smo mnogim karnevalima. U našoj zemlji svaki dan je karneval i možemo reći da je ovaj veoma zanimljiv. Fali mu malo više golišavih žena - rekli su nam momci iz Kube.

Pred ponoć započela je "žurka" na vrnjačkom Mostu ljubavi. Decenijama već mlade Vrnjčanke na ovom mostu "zaključavaju" srca svojih mladića. Na katancima zapisuju njihova imena, zaključaju ih na ogradi mosta, a ključeve bacaju u reku. Izjutra, sa ograde mosta vise nizovi katanca. Ključeve odnosi Vrnjačka reka.

Svet u Vrnjcima

Vrnjački karneval će, saopštavaju organizatori, okupiti oko dve i po hiljade učesnika, uglavnom domaćih plesača, a svoje dolaske u Vrnjce najavile su trupe i iz Indonezije, Italije, Rumunije Bugarske, Slovenije, Grčke... Otvaranju su prisustvovali mnogi viđeni gosti, među kojima su bili predstavnici indonežanske ambasade u Beogradu.

Odeš u Banju i dobiješ put na Tenerife za džabe!

Da bi privukli turiste na karneval, hotelijeri u Vrnjačkoj Banji rešili su ove sezone da se otvore. Tako hotel "Fontana" sve goste koji u julu, avgustu i septembru ostanu sedam dana u hotelu časti sa još dva dana besplatnog boravka! Ako neko odluči da u Fontani ostane 15 dana, onda kao nagradu dobija besplatni sedmodnevni boravak na Tenerifama.

Ima i za meze

U restoranima vile "San", "Karirani stoljnjak", "Snežnik" i kafeu "Goč" u toku trajanja Karnevala održavaće se Karnevalski kulinarski dani, tako da će u vili "San" gostima nuditi vrnjački riblji tanjir po ceni od 850 dinara, u "Kariranom stoljnjaku" biće služen vrnjački karnevalski tanjir po ceni od 300 dinara, u restoranu "Snežnik" karnevalski tanjir pečenja po ceni od 300 dinara i kafeu "Goč" vrnjačka galija po ceni od 400 dinara.

TEKST I FOTO: MILOŠ MILIŠIĆ


13. jul 2006.

Al' ide Mađarima

GRAŠAK RODIO BERIĆETNO

KIKINDA - Berba graška na poljima kikindskog Poljoprivrednog preduzeća "Sojaprotein-Kinđa" ušla je u finiš ..

Kompletan tekst... kompletan tekst...


13. jul 2006.

Zida se

PRVA CRKVA U TROPONJU

SVILAJNAC - Selo Troponje, koje do sada nije imalo svoju crkvu, na predlog saveta MZ do kraja godine će dobiti svoju crkvu, koja će ..

Kompletan tekst... kompletan tekst...Vesti
 
Planeta
 
SiCG
 
Stars
 
Crna Hronika
 
Sport
 
Beograd
 
Auto
  Copyright © 2003-2005 KURIR